måndag 28 juli 2008

Mot forskningsråden

Leif Lewin, emeritusprofessor i statsvetenskap från Uppsala, har idag publicerat en intressant debattartikel i DN. Lewin argumenterar för att mer pengar bör fördelas via fakulteterna och mindre via forskningråden, och han gör det främst utifrån effektivitets- och kvalitetsskäl. Argumentationen är inte ny, tvärtom, liknande tongångar har jag hört åtminstone så länge som jag varit anställd inom akademin (dvs. sedan 1998). Högskolepolitiker har dock haft märkvärdigt svårt att greppa det hela, möjligen för att de är ideologiskt förblindade av idén om den allenasaliggörande konkurrensen.

Under de senaste årtiondena har vi sett en systematisk nedmontering av fakulteterna till förmån för andra forskningsutförande organ; "The New Production of Knowledge" heter den signifikativa titeln på en inflytelserik programskrift. Pengarna har i stället främst gått till forskningsråden, som ansetts mera lyhörda för tidens krav. Ja, det har gått så långt att en utredningsman häromåret föreslog att fakulteterna skulle fråntas all ekonomisk makt och degraderas till blott ett remissorgan för andra och mer framstegsvänliga instanser inom universitetet.

Lewin beskriver den politiska prioriteringen av forskningsråden som ett medvetet sätt att bekämpa fakulterernas tidigare makt över forskningen:

Den officiella motiveringen var att forskningsråden var bättre rustade att göra vetenskapliga prioriteringar och bedömningar än fakulteterna. En koalition av drivande forskningsrådssekreterare, reform- och maktivriga politiker och forskare som ansåg sig misshandlade av fakulteterna hamrade in budskapet att råden stod för förnyelse och fakulteterna för förstockelse.

Det märkliga är bara att samma gamla professorer togs i bruk av bådadera organen. När de satte sig på tåget för att resa till rådssammanträden i Stockholm ansågs de nämligen genomgå en magisk förvandling från inskränkta revirbevakare till visionära företrädare för det vetenskapliga allmänintresset.


Spetsigt formulerat, och helt klart en paradox. Lewin menar - och jag tror att han har rätt - att råden tvärtom är mindre effektiva än fakulteterna. Skälet är att professorerna tvingas uttala sig i frågor som ligger långt från deras verkliga kompetensområden.

Jag tror att de politiker som skrivit under på myten om forskningsrådens överlägsenhet skulle bli chockerade om de fick bevista ett rådssammanträde. Där är uttrycken legio i stil med "detta är visserligen inte mitt kompetensområde, men jag anser att ", "jag känner ju inte närmare till hur man resonerar inom den sökandes disciplin, så därför " , "det här är ju inte precis mitt ämne, men " Ämnesföreträdarna inom fakulteterna, däremot, visste precis vad de talade om.

Tilläggas kan att forskningsråden även har en annan stor brist, nämligen att de har skapat ett system där enormt mycket tid ägnas åt att formulera forskningsansökningar, varav dock bara en bråkdel kan få finansiering. Jag tror att jag för egen del under de senaste åren har tillbringat runt 15 % av min arbetstid med att författa forskningsansökningar, med ganska magert resultat (totalt två års 70%-ig finansiering).

En intressant analys som ligger någorlunda i linje med Lewins återfinns för övrigt i min alldeles nygifte gamle kompis Fredrik Melanders avhandling i statsvetenskap, Lokal forskningspolitik. Den är lång och akademisk, men ändå läsvärd.

lördag 26 juli 2008

Musik var bättre förr...

Det är fortfarande semester och jag har tagit paus i slappandet för en stunds surfande. På Youtube hittar man ju det mesta, och jag råkade hitta en länk till en gammal Jesus & Mary Chain-video. Så nu har jag tillbringat en timme med att botanisera i fina vintage-JAMC-grejor.

Blir dock fortfarande lite irriterat när jag tänker på den JAMC-bokning jag gjorde till Blekingska nationens arrangemang under lundakarnevalen '98, som gick i stöpet för att Ema-Jävla-Telstar ville ville ha ensamrätt till sin sunkiga Fanclub-festival...





lördag 12 juli 2008

Almedalen '08


Här är en bild från mitt framträdande i Almedalen, hämtat från Malmö högskolas hemsida. Där finns också en kort resumé av vad jag sa, eller åtminstone av min slutkläm. Fast den är väl knappast särskilt förvånande för dem av er som läst här tidigare...

På bilden ser det för övrigt snarare ut som att jag spelar synth och sjunger än som att jag debatterar :-)

Almedalen var sällsynt skojigt, även om jag var svårt undersövd när jag kom tillbaka till Skåne i går. Nu börjar semestern, vilket känns välbehövligt.

Ha det bra allesammans!

tisdag 8 juli 2008

En favoritlåt

Okej, nu kan jag äntligen bädda in filmer. Det var ju inte så svårt när jag väl fått det hela förklarat för mig.

Så för att fira: Här är "I Wanna Be Your Boyfriend", en gammal favorit med Ramones i liveversion från 1980. Den skrevs av trummisen Tommy Ramone, som numera är den enda från originalsättningen som lever. Ramones är märkliga, det är över huvud taget bara trummisarna som är kvar ibland oss. Det är tvärtemot den gamla satiren i Spinal Tap, där trummisarna gick åt i parti och minut.



Och är är en coverversion av samma låt, av ingen mindre än Per Gessle. Helt annorlunda, men man märker att han älskar låten. Det är två tredjedelar av Brainpool som kompar - David Birde saknas, i dubbel bemärkelse.

Galen video med Cramps

Eftersom jag är teknisk idiot har jag inte lärt mig ännu hur man laddar upp videor till bloggen ()berätta gärna, Gissur!). Så ni får hålla till godo med följande länk, som går till en av mina absoluta favoritvideor: Cramps spelar ett gratisgig på Napa State Mental Hospital under en turne 1978.

Det är helt galet, inspelat med ryckig handkamera, bandet står i princip på golvet och spelar, patienterna dansar på scenen och det är ett alldeles vansinnigt drag. Ljudet är överraskande bra med tanke på omständigheterna.

Jag såg Cramps på KB härom året. Det kostade 500 spänn och var värt vartenda öre. Här är samma låt från den konserten som från Napa State-videon ovan. Ljud- och bildkvaliteterna är eländiga, men ni får lita på mig när jag säger att det var ett jäkla drag även då, 28 år efteråt.

Nu är det för övrigt exakt en månad kvar till Way Out West-festivalen i Göteborg. Det blir min första rockfestival på en herrans massa år, men jag bara måste se The Sonics, som gjort comeback efter 40 år i träda.

Och apropå inget: Här är en video med Bassholes, ett band som skulle ha spelat på min gamla nation för sådär tio år sedan. Sångaren Don Howland visade sig till allas förvåning vara lärare, men lovade att komma över för en spelning under ett skollov. Tyvärr blev det hela inställt eftersom Howland istället fick använda lovet i fråga till att sitta av ett kortare fängelsestraff. Det gjorde oss mindre förvånande än yrkesvalet...

Almedalen, here I come!

Kära läsare, jag har skrivit idogt på ett antologikapitel i ett par veckor och inte riktigt känt för att blogga. Nu är dock kapitlet hyfsat klart, och jag gör mig redo för att åka till Gotland och Almedalen, politikens motsvarighet till Hultsfredsfestivalen. Jag var där för första gången förra året, och det var... minnesvärt.

I år ska jag delta i ett evenemang som läkemedelsbolaget Shering Plough arrangerar, men jag tänkte även gå också lyssna på några andra narkotikapolitiska seminarier (1) (2) (3) (4). Särskilt det fjärde seminariet ska bli spännande. Det arrangeras av Svenska Brukarföreningen, och deltar gör bland annat min jobbarkompis, Sharp Dressed Jens Sjölander, och den alltid lika kloke Björn Fries. Moderator är duktiga journalisten Hanna Solberger, och från Brukarföreningen kommer Berne Stålenkrantz.

Kom gärna och säg hej om ni har vägarna förbi!

/Snart semester-Björn

tisdag 1 juli 2008

Sandie Smiths

Det här måste ni bara se; Sandie Shaw sjunger "Hand in Glove" på Top of the Pops, uppbackad av Smiths utan skor. Sandie kör hela Morrisseyprylen inklusive golvormande. Kul!